Bemutatkozás

Ceglédi Alkotók Egyesülete

A Ceglédi Alkotók Egyesülete 2001-ben egy szűk helyi művészcsoport kezdeményezésére jött létre, melyhez a kezdetkor 13 fő csatlakozott. Alapító elnökünk Tábori László, alelnökünk Nagy László Lázár és Bajor Imre volt, alapító tagjaink: Apáti-Tóth Sándor, Babcsán Józsefné, Bajor Sarolta, Barnóth Zoltán, Bencze Márton, Matetits László, Miklósovits László, Orisek Ferenc, Tóth Istvánné és Walter Irén voltak. 

Célunk a művészet és a kézművesség területén tevékenykedő alkotók összefogása, támogatása, művészi és szakmai érdekképviseletünk biztosítása, szakmai programok megvalósítása. A művészeti és a kézműves képzés, a vizuális és a tárgyalkotó kultúra népszerűsítése az óvodás, iskolás gyermekek körében, valamint a kulturális intézményekben. Rendezvényeken, kiállításokon való megjelenés, művészeti zsűriztetés és közös pályázatok készítése.

Mára a több mint két évtizedes múlttal rendelkező közösségünk közel félszáz taggal egy széleskörű, térségi egyesületté fejlődött, mely Dél Pest Megye és Cegléd környékének alkotóit fogja össze. Nagy hangsúlyt fektetünk a szakmai kapcsolatokra, jó viszonyt ápolunk több művelődési intézménnyel, önkormányzattal, szervezettel helyben, országosan és külföldön egyaránt. Főbb támogatóink: Cegléd Város Önkormányzata, az NKA, valamint a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és Pest Megye Önkormányzata. Büszkék vagyunk rá, hogy tagjaink közül már többen részesültek hazai és nemzetközi elismerésben, kaptak bemutatkozási lehetőséget tárlatokon, rendezvényeken. 2022-ben Cegléd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a vizuális és tárgyalkotó kultúra területén végzett kimagasló tevékenységéért ítélte oda egyesületünknek a „Cegléd Város Kultúrájáért” elismerő oklevél kitüntetést.

Az egyesületen belül négy csoport: kézműves, képzőművész, fotóművészeti és irodalmi szekció működik.

  • Népművészeink 2006 óta rendszeres résztvevői a kézművesek legnagyobb Kárpát-medencei seregszemléjének, a Mesterségek Ünnepének. Közülük öten – Marton László, Botlik Mária, Három Henrietta, Göncző Istvánné és Jancsovics Imréné – népi iparművész címet kaptak. 2016-ban az „Év játszóháza” díjban részesültünk.
  • A képzőművészeti szekciónk kiemelkedő alkotói: Apáti-Tóth Sándor fotóművész, Bakányi Gyula festőművész, Csurgai Ferenc szobrászművész, Rónai Gábor művésztanár, aki a tagokból létrehozta és vezeti a Benedek Péter Rajzkört.
  • Fotóművészeti szekciónk kiemelkedő alkotói: Baán Katalin és Papp Elek fotóművészek.
  • Az irodalmi szekciónk alapító tagjai a Cegléd Városi Könyvtár Irodalombaráti Körének.

Alkotóink rendszeresen részt vesznek a ceglédi városi rendezvényeken, a Kossuth Művelődési Központ nyári táboraiban és egyéb rendezvényein, ahol mesterség bemutatókat, játszóházakat tartanak az érdeklődőknek. A KMK Ceglédi Galériája rendszeresen kiállítási lehetőséget biztosít az egyesület számára, ezzel is lehetővé téve fő célunk elérését, a tárgyalkotó kultúra népszerűsítését. Egyéni és csoportos kiállításainkkal rendszerint igyekszünk öregbíteni egyesületünk és városunk jó hírét.